Turism pe sare, fără Zoo

Dacă vrei turiști într-un oraș trebuie să ai unde să-i plimbi. Salina este un obiectiv performant, dar este păcat că turiștii vin aici doar să tranziteze Turda, în loc să fie dirijați și spre alte obiective care existau în oraș. Atâta doar că singura grădină zoologică din județ este închisă de mai bine de șapte ani. Inaugurată încă din 1953, aceasta a funcționat până în 2008, când cel mai atractiv obiectiv al orașului s-a închis „temporar” pentru a intra în modernizare.

„Proiectul, pentru care s-a obținut o finanțare guvernamentală, era unul unic în România și urma să fie totodată unul dintre cele mai atractive obiective de acest gen din Europa. Între timp companiile care au câștigat licitația de reconstrucție a grădinii zoologică din Turda, au intrat în insolvență, iar ulterior în faliment.  De aproape cinci ani Primăria Turda se judecă în instanțe cu reprezentanții societăților obligate contractual să finalizeze lucrările.

Societatea Benzot Har, care a câștigat inițial licitația de reconstrucție a grădinii zoologice din Turda, a dat faliment. O altă companie, Romabelt, asociată cu cea amintită anterior, era obligată contractual să preia lucrările începute, dar, din 2013 se judecă cu primăria Turda pentru lipsa din gestiune a unor materiale, pe care Zoo Turda și primăria le-au solicitat celor două societăți în momentul sistării lucrărilor.

Astfel, singura grădină zoologică în care urma să fie amenajată o savană, în care antilope, zebre, sau girafe urmau să coabiteze laolaltă, exact ca în habitatul lor natural, există doar pe hârtie, iar turiștii atrași de astfel de obiective sunt nevoiți să-și îndrepte atenția către grădinile zoologice din Oradea sau Târgu Mureș. Conform proiectului aprobat spre finanțare printr-o hotărâre de guvern care datează încă din 2007, grădina zoologică din Turda ar fi trebuit să fie reamenajată ca nouă.

Aceasta a fost extinsă, atâta vreme cât s-au efectuat lucrări, de la 3 hectare, la 5, 3 hectare, cu posibilități de extindere în continuare. Mate Csaba, directorul Zoo Turda, declară că „nu am abandonat această idee, ba chiar s-a semnat prelungirea contractului de finanțare cu Ministerul Mediului, doar că este un proces lung. În plus, acum trebuie actualizate niște studii. Mai apoi, când se va finaliza procesul dintre Primărie și societatea constructoare vom merge mai departe și sper ca într-o zi să și finalizăm ceea ce am început”.

Investiția, în valoare de aproximativ 9 milioane de lei, și-ar fi meritat banii cheltuiți. La finalul lucrărilor, oricând se va întâmpla acest lucru, Zoo Turda va reprezenta un proiect unic în România, dar și unul dintre cele mai atractive obiective din această parte a Europei. După cum explică Mate Csaba:

Animalele pe care vrem să le aducem și proiectul așa cum l-am gândit este ceva ce nu se mai găsește în România. Vrem să amenajăm o mini savană în care să ținem laolaltă girafe, antilope, struți, zebre. Vom avea și rinoceri, dar asta este doar o parte a colecției de animale pe care vrem să o aducem la Turda. Cealaltă parte a colecției va fi din speciile autohtone, tot ce ține de speciile autohtone. O să avem o casă exotică unde oamenii vor admira diverse specii de păsări, maimuțe mici etc, și o să mai avem și un acvariu.

Directorul Zoo Turda nu a ignorant nici scopul educațional pe care îl reprezintă o grădină zoologică: „în fapt o grădină zoo are ca și scop declarat conservarea și educația. Dacă vrem să facem pentru zona noastră educație, nu o să ne apucăm să le vorbim copiilor cum să salvăm specii în Sahara. Ne interesează în primul rând să cunoască fauna locală și de aceea aducem animale din speciile autohtone, despre care oamenii să afle cât mai multe lucruri. Spre exemplu, elevii trebuie să știe ce mănâncă, sau cum se comportă animalele pe care le pot întâlni într-o excursie. Noi am inclus și partea educațională în proiectul noii grădini zoologice din Turda”.

Citiți restul articolului aici. Foto: Dan Bodea, TransilvaniaReporter.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.