Turistă de talk-show la Turda

Profesoara de matematică Monica Tatoiu, ajunsă după Revoluție în funcția de CEO al Oriflame și trimisă la studii de management financiar la IFL, Stockholm School of Economics a petrecut un sejur în județul Cluj.

tatoiuTurista de lux a ajuns pe malurile Someșului venind prin defileul Jiului, unde s-a oprit pe la mănăstirea Lainici. Nu s-a putut abține să nu arunce pe facebook câteva remarci acide despre centrul Clujului, unde a remarcat contrastul între luxul „ostentativ” din centru și sărăcia gangurilor „murdare și nerecondiționate”. tato4Tot la Cluj a remarcat că „s-au oprit corbii de la Viena, în vreme ce la București ne mulțumim cu cioara griva”. În schimb, se pare că Turda i-a plăcut mai mult, notând despre Cheile Turzii că a găsit aici „o zonă superbă pentru alpinism, așa ca în tinerețe”, chit că „acum a rămas contemplarea naturii” iar despre Salina Turda, că ar fi:

Un minunat exemplu de ce se poate face în Romania de o administrație locală condusă cu responsabilitate și competențe. Singurul inconvenient, numele mitocanilor pe toate scândurile și chiar în sarea de pe pereți. Acești iresponsabili au drept de vot.

Cât despre Cluj, discuțiile cu comentatorii de pe pagina sa de facebook au ajuns la alte teme. Majoritatea au cam sărit în sus, atinși în orgoliu, însă au apărut și afirmații radicale cum este cea a lui Adrian Ioan Ferenț, care afirmă:

Clujul este cel mai corupt oraș din Romania. În ultimii 25 de ani nici un profesor de la UMF Iuliu Hațieganu nu a făcut închisoare pentru malpraxis sau șpagă. Incredibil! Nici un milionar nu este în închisoare, totul este condus de foștii țărani securiști, iar neamurile lor fura în Primărie, Prefectura, Universități… țăranii ăștia transformă Clujul în sat!

Dar cum madam Tatoiu are păreri despre orișice, să-l lăsăm ultimul cuvânt:

Am tot analizat care sunt cauzele blocajului din Cluj comparativ cu blocajele din București, Timișoara și Constanta. Spre deosebire de Regat, Ardealul și Banatul au avut cadastru. E mult mai dificil să subtilizezi proprietăți. La Timișoara jaful a fost posibil cu ajutorul instituțiilor.

tato2La Cluj ar trebui sa fie clar care sunt proprietarii clădirilor abandonate și distruse și după modelul occidental, prin taxe și impozite, să fie obligați să reabiliteze sau să vândă. La București și Constanța și e haos. Nu există cadastru. În privința comerțului non-alimentar se poate rezolva la fel: mecanisme fiscale.

Calea Victoriei la București are probleme similare. Doar că de la PSD nu te aștepți să fie occidentali. Bucureștiul e un exemplu negativ de administrație publică. De la Ardeal am mai multe așteptări. Dacă nu aici, atunci unde?

Timișoara are bubele asistaților social din Germania, Aradul e prea aproape (de ea) pentru a-și dezvolta o identitate. Satu-Mare din cauza sărăciei post privatizare depinde de o locomotivă regională. Clujul are OBLIGAȚIA să fie acea locomotivă spre emancipare în fond nu doar în formă. Mai ales în următorii ani cruciali pentru națiunea noastră „mândră”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.