Primarul Turzii racolat de PNL

După cum anunțam pe-aici, primarul turdean Cristian Matei a fost exclus pe finalul lunii noiembrie din PSD, la sfârșitul unui campanii de distrugere mediatică, și ne întrebam dacă nu cumva acesta este finalul traseului său politic. Mai ales într-un oraş mic precum Turda, în care veştile circulă repede.

Ei bine, nici nu s-a terminat penultima lună de toamnă-iarnă și primarul a  şi fost primit în PNL, după cum anunța pe 30 noiembrie același cotidian care a publicat numeroase dezvăluiri despre „afacerile” celui pe care-l numea, până la momentul rupturii, cel mai performant primar PSD.

În aceeași zi însă, președintele filialei PNL Turda, avocatul Nicu Giurgiu, și-a dat demisia din partid în semn de protest pentru aducerea fostului să adversar politic în filială. De asemenea 3 din cei 5 consilieri locali ai PNL Turda și-au dat demisia din partid, urmând să-și piardă mandatele de consilier local: este vorba de Nicolae Giurgiu, Cristian Felezeu și Marius Ritter. Această decizie vine mai ales din faptul că, se pare, Matei va candida și anul viitor la Primărie, dar sub alte culori.

Pentru aceasta îl recomandă nu prezentul, cât mai ales recent-descoperitul său trecutul politic: în 1996, Cristian Matei ar fi fost membru al PL 93 organizația Turda, partid care în 1998 a fuzionat cu PNL. Matei nu și-a continuat însă activitatea politică la PNL, fiind racolat de PDSR, devenind apoi membru PSD. Întrebat de reporterii Ziar de Cluj despre această mișcare, europarlamentarul și vicele PNL Rareș Bogdan s-ar fi făcut că nu cunoaște personajul:

Cine este domnul acesta? Nu îl cunosc și nu am auzit de numele său niciodată.

Asta în ciuda faptului că, la doar o zi după excluderea sa din PSD, primarul Cristian Matei a stat alături de primarul Clujului, Emil Boc, și de președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, la meciul de handbal din Cupa Challenge, dintre Potaissa Turda și Tenax Dobele. Astfel că nu ar fi de mirare ca la următoarele alegeri locale să se confrunte actualul primar, din partea PNL, cu actualul viceprimar Lucian Nemeș, care se pare că va fi candidatul PSD. Dacă la excluderea lui Cristian Matei din PSD se zvonea că motivul real ar fi fost votul deputatei Cristina Burciu (aflată în siajul politic al liderului PSD) la moțiunea de cenzură contra guvernului Dăncilă, acum se vorbește că Burciu ar fi fost cea care l-ar fi negociat pe Matei. Că au fost mai multe condiții scoase la fața de masă, iar printre acestea – susţinerea proiectelor turdene aprobate prin PNDL şi a primarului Matei de către PNL la alegerile locale!

La apariția primelor zvonuri de racolare a primarului Matei, pe pagina de facebook a PNL Turda a fost publicat un comunicat, din care spicuim argumentele contra: …prin această trecere s-ar distruge organizația locală PSD și s-ar decredibiliza total și iremediabil, înainte de alegerile locale, organizația locală PNL.

Rezultatul va fi unul singur: PSD = PNL = aceiași mizerie adică, victoria incontestabilă a altor actori politici de pe scena politică locală, pe toate fronturile, pierderea la scor a alegerilor locale și implicit trecerea în istorie a actualului primar al Turzii, în mod rușinos, după primul său mandat, cu eticheta de traseist politic, fripturist și distrugător de organizații.

Mai pe înțelesul alegătorilor, traseismul politic al lui Cristian Matei ar însemna pentru PSD Turda sinucidere iar pentru PNL Turda asasinat la comandă. Acesta este motivul pentru care Cristian Octavian Matei nu va fi viitorul candidat pentru funcția de primar, din partea PNL Turda la alegerilor locale. Actualul primar al municipiului este un membru cu vechi state de plată în PSD, este la putere după mulți ani, ani în care a stat de fiecare dată în umbra cuiva. 

Ajungând la bani, nu trebuie să dea socoteală nimănui și teoretic, are controlul absolut al aparatului local de stat. Nu a pierdut încă războiul pentru controlul organizației județene PSD și tot teoretic, nu are niciun contracandidat viabil. În aceste condiții, care ar fi motivul sinuciderii sale politice în direct și cu martori? Niciunul. 

Există însă un motiv pentru rostogolirea acestui neadevăr, pentru că în politică nimic nu este întâmplător! Există competitori politici care ar avea de câștigat în această variantă și și-ar înlătura fără niciun efort contracandidații. De asemenea această incertitudine ar duce la demobilizarea electoratului PNL care ar putea ajunge la concluzia că lupta politică nu mai are rost, deoarece jocurile sunt făcute și votul nu are niciun rost.

PNL TURDA asigură pe toți votanții săi că aceste zvonuri nu sunt adevărate și se încearcă decredibilizarea PNL Turda, demobilizarea electoratului propriu, având în vedere că suntem singura formație politică de opoziție reală în consiliul local.

Cât despre apele politicii turdene, între pesedizarea PNL-ului şi penelizarea USR-ului, citiţi în articolul următor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.