Presa locală, între ambiții regionale și afacere de familie

Mi-a atras atenția anul trecut o știre privind apariția unui nou post de televiziune în județul Cluj – în special cel cu finanțare americană pe model ABC news, după cum am și dat-o pe post. La fel, și numele consilierului parlamentar Avram Gal, fost viceprimar al Câmpiei Turzii.

ABC News Transilvania se anunța ca un proiect media complex, având un componență un ziar online + print ce va fi difuzat în Transilvania, și o televiziune cu program la liber, ce va trebui prinsă în grilele tuturor operatorilor de televiziune din România. Ideea s-ar fi conturat încă din toamna 2016, după o întâlnire avută de Avram Gal cu Dan Shomon, fostul consilier de campanie al lui Barack Obama.

Ce s-a ales, concret, la un an de la lansarea proiectului? Există doar un site cu nume prea lung (pentru a fi indexat), respectiv abcnewstransilvania.ro, la care lucrează o echipă de 8 jurnaliști cărora li s-a atașat și o listă de 12 colaboratori externi, pentru a părea mai mulți. Subiectele abordate sunt diverse, iar acoperirea destul de vastă: 9 județe din Ardeal, Crișana și Maramureș. Din echipă fac parte atât soția cât și o nepoată sau altă rudă a inițiatorului, plus jurnaliști fără nume de familie, gen Vasile G.

M-am uitat puțin la știrile din domeniul cultural, unde am descoperit un titlu bizar: jurnalista Sanda Nicola îți va lansa cartea la Cluj-Napoca. De unde știe jurnalista de cartea mea? m-am întrebat înainte să-mi dau seama că ar fi vorba de o greșeală de scriere. Și celelalte știri m-au făcut să ridic din sprâncene: jurnaliștii recomandă Invitație la vals, un spectacol studențesc realizat de o echipă de amatori, care dansează pe textul total neinspirat dramatizat al unui roman interbelic cel puțin desuet. O altă recomandare culturală este… Untold. Așadar, cultură sau evenimente?

Știrile din politică prezintă, printre declarațiile șefei sale de partid, vizita de lucru a domnului Avram Gal, în Israel! Unul dintre subiecte – creșterea productivității în agricultură! Știre publicată exact așa, cu două semne de exclamare, ca și cum ar fi cine știe ce senzație. Cu toată ambiția de ziar regional, întreprinderea online a domnului Gal nu pare a depăși cu mult arealul Câmpiei Turzii (poate doar din avion). Potrivit acestui link, abcnewstransilvania are fabulosul trafic de 46 de vizualizări pe zi, și nici măcar atâți vizitatori unici: 6 citiri de-am făcut eu, frunzărind paginile sitului pentru a documenta acest articol.

Interesant este că așa modest cum e, proiectul online beneficiază de mai multe bannere de reclamă, probabil plătite. Măcar pentru asta merită felicitări! Cele mai bune știri din Transilvania, sau cele mai scumpe?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.