Podul de peste Arieș

 

Podul de pe DN 1 peste râul Arieş de la km 444+840 din Turda este într-o gravă stare de degradare şi prezintă pericol pentru circulația din zonă. Situația a fost semnalată printr-o interpelare parlamentară, de către deputatul PSD Cluj Cristina Burciu, care s-a adresat viceprim-ministrului Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, şi ministrului Transporturilor, Felix Stroe, solicitându-le să urgenteze transferul său în administrarea Ministerului Transporturilor.

Vă supun atenţiei solicitarea U.A.T. Municipiul Turda de a promova o Hotărâre de Guvern privind preluarea în administrarea Ministerului Transporturilor a podului peste râul Arieş situat pe Drumul Naţional DN 1, aflat la km 444+840.

Acesta este într-o situaţie cu totul specială, fiind într-un iminent pericol privind siguranţa traficului, fapt confirmat de documentele emise în acest sens de către Inspectoratul Judeţean în Construcţii Cluj. Potrivit procesului verbal de control al acestei instituţii

…podul prezintă degradări majore la elementele principale de rezistenţă ale structurii, menţionate şi în expertiza tehnică nr.82/2016. Totodată, s-au constatat degradări şi deplasări a grinzilor marginale pe deschiderile 2,3, 4, fapt care adus Ia apariţia unei crăpături de 10 cm între cale şi trotuar pe cele 3 deschideri, punând în pericol siguranţa circulaţiei, degradări la elementele de rezistenţă care susţin calea podului (culei de beton exfoliat, pile cu beton erodat şi reducere a secţiunii armăturilor datorate ruginei, etc.)

Recomandările specialiştilor au fost ca lucrările de consolidare să fie efectuate în regim de urgenţă, a apreciat parlamentarul social democrat, în demersul adresat celor doi miniştri. Cristina Burciu a mai amintit că bugetul local al municipiului Turda nu poate suporta suma exorbitantă necesară lucrărilor de reabilitare a podului peste râul Arieş, estimată la peste 4.000.000 lei.

În finalul documentului, Cristina Burciu a cerut celor doi miniştri urgentarea semnării Hotărârii de Guvern privind preluarea podului peste râul Arieş situat pe drumul naţional DN 1, din administrarea Consiliului Local al Municipiului Turda, judeţul Cluj, în administrarea Ministerului Transporturilor prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.