Naomi Estera scapă de dosar…

…nu și de gura presei. O tânără în vârstă de 30 de ani, mutată după divorțul de sălăjanul Istvan Robert Kanalas în județul Cluj de vreo cinci ani, a fost la începutul acestui an vedeta unui viral mediatic. Aflat în fața sediului DNA, Alin Golban, reporter al sitului online clujust.ro, a surprins-o pe Naomi Estera Astalâș pe Calea Dorobanților, în fața Tribunalului Cluj, în timp ce era acostată de un polițist.

n0Reporterul Clujust, care aștepta sosirea la DNA a primarului din Baia Mare, își pornește telefonul și înregistrează incidentul. Tânăra turdeancă (sau în orice caz de aproape, din Câmpia Turzii, dar în DEX nu există câmpiancă) lăsase autoturismul Mercedes cu butonul de avarie pornit, în fața unei alte mașini (de la o firma de curierat) cât timp intrase la Procuratură să-și rezolve o problemă judiciară.

Observând o discuție între șoferiță și polițistul de la circulație, l-a întrebat pe acesta ceva, după care, neprimind răspuns, reporterul a mers până la geamul mașinii unde a abordat-o pe șoferița amendată cu 375 de lei, întrebând-o cui a vrut să dea telefon. Imprudentă, aceasta a deschis geamul mașinii și s-a luat în gură cu el:

Cere-i problema ta? Am vrut să o sun pe mama!

După această replică a „vedetei”, reporterul a mers pe fir, descoperind că femeia era cercetata penal pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat. Anul trecut, ea fost surprinsă de un agent de la Poliția rutieră din Cluj-Napoca în timp ce conducea autoturismul marca Mercedes CLA 250 cu plăcuțe de înmatriculare de Germania expirate.

Prim incident cu Poliția, fără consecințe

n2După ce Poliția rutieră a constatat că autoturismul a fost radiat de către autoritățile germane în data de 27 aprilie 2016, pe 16 octombrie 2016, organele de cercetare penală din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca i-au deschis tinerei dosar penal. Deși în 2 noiembrie 2016, autoturismul a fost înmatriculat definitiv în Romania, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârșirea infracțiunii de „punere în circulatie sau conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat”.

Cum în astfel de cazuri verdictul se dă, de regulă, cu suspendare, recent, procurorul responsabil de dosarul tinerei a ajuns la concluzia că deși suspecta a comis o infracțiune, nu există interes public în urmărirea acesteia și a emis Ordonanța de renunțare la urmărirea penală, motivată astfel:

Ținând cont de faptul că pentru infracțiunea sub aspectul căreia s-au efectuat cercetări în prezenta cauza legea prevede pedeapsa amenzii sau închisoarea de cel mult 3 ani, de lipsa antecedentelor penale ale suspectei, precum și în raport de modul și mijloacele de săvârşire, de împrejurările concrete de comitere a faptei și de urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvarșirea infracțiunii, se constată că nu există interes public în urmărirea acesteia.

Incident cu scandal mediatic

Naomi Estera Astalâș a plătit cheltuielile judiciare de 100 lei și a scăpat doar cu pedeapsa mediatică pe care și-a atras-o cu ocazia celui de al doilea incident al său cu polițiștii de la Rutieră. Contactată pentru a-și exprima poziția apropos de incident, a răspuns că nu vrea să declare mai multe în acel moment din cauza situației în care se află (dosarul în curs), precizând că a fost sfătuită de către avocatul său să aștepte să vadă cum decurg lucrurile și să nu facă valuri:

Aveam nr. de telefon lăsat la vedere în cazul în care cineva vroia sa plece și eu nu încurcam. Dar dacă publici un articol pe tema asta, el va veni cu altceva.

Naomi Estera se referea la faptul că identitatea sa a fost divulgată în presă, fiind numită „pițipoancă” și „botoxată”. În plus, toate articolele apărute au menționat cu imagini explicite, comentând incidentul, și faptul că protagonista a fost starletă porno în Ungaria, unde avea numele de scenă „Mela”.

Dar am ceva de precizat: replicile pe care el le-a făcut publice sunt invenții pure. Unde se aude pe filmare că aș fi zis eu așa ceva?

În continuare, Naomi a refuzat să comenteze incidentul, deși în discuția purtată pe facebook avea de reproșat modul în care a fost prezentat în presă:

Păi dacă el… dacă avea filmat cum susține el că am vb cu polițistu`, nu trebuia să fie primul lucru pus pe net? Pe mn mă amuză grozav papagalu` ăsta!

no1De fapt, făcea mai mult haz de necaz, întrucât în urma mediatizării incidentului a primit mai multe amenințări și jigniri. Spre exemplificare mi-a trimis câteva capturi ale unor dialoguri în care a fost agresată verbal pe facebook.

Așa s-a încheiat acest incident, în care nici comportamentul tinerei implicate n-a fost unul ireproșabil, dar nici deontologia profesională nu a dat pe afară. Pentru că o minimă deontologie cere să prezinți poziția ambelor părți implicate, nu să amplifici situația printr-o poziție partizană. Într-o anumită măsură, viralul seamănă cu cel de la Kaufland Odorhei: se cunoaște situația de acolo, se cam trece cu vederea de către presă – hai s-o speculăm. Sau nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.