De ce să (nu) te muți în Turda

Dacă nu ești IT-ist, o chirie decentă găsești mai degrabă în Făgăraș sau alte orașe de rang II. Pentru un chiriaș, de exemplu, o soluție accesibilă ar fi mai degrabă Turda, decât Clujul – asta dacă vrei să economisești și să strângi bani de avans, ca să-ți depășești condiția aceasta.

Ce avantaje are Turda? Nod de autostradă; ai la 30 de minute Clujul, la o oră Alba Iulia. Clujul are aeroport, la Alba ai ce vizita, poți face o partidă de golf la Pianu sau la Ciugud. Tot două terenuri de golf găsești și în Cluj. În plus, atât chiriile cât și prețurile apartamentelor sunt mai mici.

Există și un teatru local, care poartă numele regretatului regizor Aureliu Manea, pentru amatorii de divertisment cultural. Orășelul începe să arate aranjat, pe pietonală apar cafenele și baruri mai răsărite. Și, cel puțin atâta vreme cât Clujul va mai fi un oraș-magnet, Turda ar putea profita și ea de „magnetismul” marelui Oraș de pe Someșul Mic (sic!).

Bineînțeles că sunt și dezavantaje: locurile de muncă sunt mai puține și mai prost plătite, iar orașul stă la marginea unei halde rămase de pe urma fostului Combinat chimic, care a poluat orașul ani de zile. Mai multe despre dinamica orașelor din Ardeal, în articolul de aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.