Grădina Zoologică

Grădina Zoologică, altădată cel mai atractiv obiectiv al orașului, a intrat în modernizare în 2008, reamintește turda.info într-o anchetă dedicată acestui subiect. Turda are două avantaje turistice față de Cluj: este vorba de Salină și de Grădina Zoologică. Vechiul primarul Tudor Ștefănie a semnat Convenţia nr.  3471 AK/15.10.2008 privind Finanţarea şi implementarea programelor multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor, încheiată între Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Turda.

Atunci a început istoria unui jaf din bani publici, pentru care DNA a demarat o anchetă. Curtea de Conturi a semnalat că au fost achitate anticipat firmei constructoare a Parcului Zoologic 18,9 miliarde de lei vechi ilegal, înainte de recepția lucrărilor. Fostul primar Tudor Ștefănie nu a semnat el actele prin care s-au virat banii către societatea Benzot Har care și-a anunțat, aproape imediat, falimentul.

Abia instalat în Primăria Turda, noul primar Cristian Matei declara că Grădina Zoologică este un proiect important ce nu ar trebui să rămână doar pe hârtie, arătându-se hotărât să deblocheze situaţia prin căutarea soluţiilor legale pentru reluarea lucrărilor de amenajare. Dar, lovindu-se de îndărătnicia noului constructor, Primăria a decis, împreună cu Consiliul local, să se adreseze instanței de judecată.

Pentru a beneficia de serviciile unei case de avocatură care să lupte de la egal la egal cu avocații celor de la Romabelt, Consiliul local Turd a aprobat, prin HCL nr. 145 din 27 aprilie 2017, achiziționarea de servicii de consultanță și reprezentare în acest proces. Pe 20 iulie 2017, Consiliul local adoptă HCL nr. 265 prin care

Aprobă achiziționarea de servicii de consultanță și reprezentare a intereselor Municipiului Turda reprezentat prin Primar în vederea continuării demersurilor de recuperare a sumelor de bani achitate de către Municipiul Turda către Romabelt Import Export SRL în cadrul proiectului ”Extindere și reamenajare Parc Zoologic și Agrement Turda”.

Ajunși aici, cei din administrația locală condusă de Cristian Matei nu au altă posibilitate decât să solicite la Ministerul Mediului aprobarea fazării proiectului. Asta pentru că termenul până la care s-a aprobat prelungirea datei de finalizare a lucrărilor de la Parcul Zoologic este 31 decembrie 2017. Dacă lucrările nu sunt finalizate, Municipiul Turda va trebui să returneze sumele primite de la Minister, sume care nu sunt deloc mici și care au fost transmise mai departe constructorilor ce au „căpușat” proiectul în toată această perioadă de 9 ani.

Citiți ancheta completă pe turda.info

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.