Turda reconfirmă ca fief USR?

Dacă la ultimele alegeri (parlamentarele din 2016) USR obţinea în judeţul Cluj cele mai bune scoruri în Cluj-Napoca, Turda şi Floreşti, europarlamentarele din 2019 n-au făcut altceva decât să reconfirme apetenţa acestor centre urbane pentru noile partide ca USR şi PLUS.

Dacă în Cluj-Napoca USR a scos peste 42%, în Turda alianţa dintre USR şi PLUS a derutat puţin electoratul, acesta optând în procent majoritar (27.92%) pentru Partidul National Liberal, urmând la mică distanţă de liberali Alianţa USR-PLUS cu 26,93% din voturi.

Se pare că anii de administraţie PSD au erodat încrederea turdenilor pentru partidul celor trei trandafiri, care a primit doar 16,39% din voturi. În Câmpia Turzii, o localitate cu administraţie liberală, oamenii au votat în procent covârşitor cu PNL – 36%. Pe locul al doilea s-a situat, ca şi la Turda, Alianta USR-Plus, dar la o distanţă considerabilă de PNL, cu doar 22,02% din voturi.

PSD a luat în Câmpia primarului liberal Dorin Lojigan ceva mai mult ca la Turda, adică 17,02% din voturile exprimate. Voturile majoritare în municipiile clujene au fost adjudecate la aceste alegeri de către PNL sau Alianţa USR-PLUS, chiar şi în localităţile cu administrație PSD (Turda, Gherla sau Dej), ca să nu mai vorbim de comunele Apahida sau Baciu.

Votul la alegerile europarlamentare a fost privit de către majoritatea partidelor ca un exercițiu pentru alegerile locale din 2020. Prezența la votul pentru europarlamentare în judeţul Cluj a fost de 61.10%, una din cele mai mari participări din ţară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.