Ce planuri americanii cu baza de la Câmpia Turzii

Joi 21 şi vineri 22 noiembrie, la București, militarii români şi americani au discutat despre planurile de extindere ale bazelor aeriene Mihail Kogălniceanu şi Câmpia Turzii. Potrivit MApN, discuţiile au avut loc cu prilejul reuniunii Comitetului Executiv Româno-American pentru implementarea acordurilor semnate la Bucureşti pe 6 decembrie 2005 și la Washington pe 13 septembrie 2011.

baza1Deși oficial NATO nu are baze militare proprii în România, potrivit „Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României” (DCA din 2005), şi a „Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România” (BMDA din 2011), Deveșelu, M. Kogălniceanu și, mai nou, Câmpia Turzii, sunt baze militare românești puse la dispoziția aliatului american.

În cadrul reuniunii amintite au fost prezentate, conform comunicatului MApN, sprijinul şi contribuţia părţii române la dezvoltarea proiectelor de infrastructură şi extinderea celor două baze aeriene menţionate. Aceasta în contextul în care se știe că președintele american Donald Trump, a avansat recent solicitări partenerilor Statelor Unite care găzduiesc trupe americane pe teritoriile lor să acopere costurile șederii lor acolo, plus 50%. Acesta a devenit cunoscut pentru lozinca sa America First. În 2017, Trump declara că:

Nu vom mai utiliza puterea militară americană pentru clădirea de democraţii pe tărâmuri îndepărtate sau pentru a încerca să remodelăm alte ţări după propria noastră imagine. Acele zile au trecut. În schimb, vom lucra cu aliaţii şi partenerii pentru a proteja interesele noastre comune.

baza2Comitetul Executiv Româno-American coordonează şi acţionează în domeniul problematicii politico-militare la nivelul ofiţerilor de execuţie, conform dispoziţiilor în vigoare, sau în sprijinul Comitetului Mixt Româno-American, organism de lucru bilateral al cărui co-preşedinte este secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale din Ministerul Apărării Naţionale. Comunicatul MApN arată că:

Partea română i-a informat pe partenerii americani despre hotărârile emise de Guvernul României pentru aprobarea fondurilor financiare necesare extinderii şi modernizării celor două baze aeriene de la Mihail Kogălniceanu şi Câmpia Turzii, precum şi despre demersurile întreprinse în plan interministerial pentru soluţionarea unor probleme concrete identificate în cadrul reuniunilor anterioare şi care depăşesc competenţa Ministerului Apărării Naţionale. 

De asemenea, partenerii americani au fost informaţi despre faptul că țara noastră se pronunță ferm în favoarea unei suplimentări a prezenței militare a SUA în România, în linie cu poziția exprimată de președintele României cu prilejul întâlnirii din luna august 2019 cu președintele SUA de la Casa Albă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.