Cine este cămătarul-interlop din Turda?

Cu toate majorările salariale, se pare că viața pe datorie este încă de actualitate în România, chiar și la Cluj – unul din motoarele economice ale țării, după București și Timișoara. Un bărbat din Turda a fost săltat în urmă cu două zile de către polițiști, iar magistrații Judecătoriei Turda au dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile.

Angel Baciu are 47 de ani și era cunoscut în cartierele Micro din oraș, scrie Ziar de Cluj, citând surse IPJ. În urmă cu cinci ani DIICOT destructura la Turda o rețea de cămătari care-i amenința inclusiv pe angajații bazei aeriene de la Luna. Iată mai jos comunicatul oficial:

La data de 21 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Turda – Biroul de Investigații Criminale au efectuat o percheziție la domiciliul unui bărbat, de 47 de ani, din Turda, bănuit de comiterea infracțiunilor de șantaj și camătă.

De la locuința acestuia, au fost ridicate agende cu însemnări, bani, obiecte anume confecționate pentru lovire și un cartuș de pistol mitralieră, bunuri care consolidează probatoriul în cauză. Conform investigațiilor efectuate, în luna iunie 2017, cel în cauză ar fi împrumutat 600 de lei persoanei vătămate și i-ar fi aplicat o dobândă de 50% lunar. Persoana vătămată i-ar fi returnat, până în prezent, 5400 de lei.

De asemenea, în cursul lunii decembrie 2018, cel în cauză ar fi amenințat cu acte de violență aceeași persoană, pentru faptul că aceasta nu i-ar fi returnat banii împrumutați. Prejudiciul a fost recuperat în proporție de 40%.

Potrivit IPJ Cluj, la percheziția domiciliară s-au găsit mai multe sume de bani și muniție pentru mitraliere. Ancheta a început de la un denunț depus de o persoană șantajată de către Angel Baciu. Cămătarul avea o agendă în care își nota numele persoanelor pe care le împrumuta și dobânzile pe care le aplica acestora.

Potrivit anchetatorilor, Angel Baciu împrumuta persoane cu o situație financiară proastă și le aplica acestora dobânzi lunare de 50%, iar în momentul în care cei împrumutați încercau să își lichideze datoria, Baciu le adăuga sume suplimentare. Pentru ca să se asigure că primește banii de pe dobânzi, Angel își amenința „clienții” cu bătaia.

Unul dintre clienții acestuia, cel care a depus și plângerea penală împotriva lui Angel, le-a declarat anchetatorilor că a luat de la cămătar, în 2017, suma de 600 de lei. Până la arestarea cămătarului Anghel, persoana vătămată i-a dat acestuia peste 5000 de lei. Periodic, Angel îl contacta pentru a-i spune că mai are să îi returneze bani și că „o să aibă probleme” dacă nu o va face. Tot la domiciliul cămătarului din Turda, polițiștii au găsit mai multe obiecte confecționate pentru acte de violență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.