Un antidiabetic vindecă cancerul

Acum 10 ani, Avandia si Avandamet, două antidiabetice orale având în componenţă substanţa activă rosiglitazona, au fost retrase de pe piaţă la recomandarea EMEA (Agentia Europeana a Medicamentului).

Comunicatul Agenţiei Europene a Medicamentului din 23 septembrie 2010 își justifica decizia retragerii lor de pe piață prin raportul nefavorabil risc/beneficiu, riscul cardiovascular legat de tratamentul cu rosiglitazonă depașind, conform comunicatului, beneficiile; decizia de retragere a autorizației de comercializare a fost înaintată către Comisia Europeană, pentru continuarea demersului legislativ.

În România Agenţia Naţională a Medicamentului a desfăşurat chiar o anchetă în cazul acestor medicamente, eliberate gratuit prin programul naţional de diabet şi disponibile încă, prin 2011, în farmaciile din ţară. Producătorul GSK a susţinut că şi-a anunţat cei zece distribuitori, ca şi farmaciştii, să adune produsele de pe rafturi şi să nu le mai dea bolnavilor. Mai mult, a declarat că a retras şi incinerat peste 90.000 de cutii.

Recent, însă, în cadrul unui studiu realizat la Universitatea Basel din Elvetia au fost injectate șoarecilor celulele canceroase recoltate de la femei care sufereau de o forma agresivă de cancer mamar. Sub acţiunea a două substanţe active, acestea nu s-au mai înmulţit ci s-au transformat în ţesut adipos (grăsime).

Cele doua medicamente sunt tocmai rosiglitazonul, destinat inițial diabeticilor și apoi retras, împreună cu trametinib, administrat pana acum bolnavilor de cancer. Ambele sunt medicamente legale în USA, aprobate deja de forurile medicale.

Supuse acţiunii celor două medicamente, în loc sa se înmulţească, celulele canceroase au fost păcălite şi s-au transformat în grăsime. Procesul, numit adipogeneză, a împiedicat multiplicarea celulelor canceroase, după cum dezvăluie raportul publicat de Cancer Cell şi citat de Science Alert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.